Sunday 30 October 2011

Asam Rebus Ikan Kerisi

Resepi orang selatan, SimPLe & menyelerakan. Just follow my Late Mom recipe.
Kite kalau masak suke campak2 bahan je.....tup, tup jadi..heheh :)


Asam Rebus Ikan Kerisi (2orang)

Bahan-bahannye:
2 ekor ikan kerisi (dibersihkan)
A)
5-10 tangkai cili kering
1 ulas bawang besar
1 genggam ikan bilis
(Bahan A dikisar)
sehelai daun kunyit
4 tangkai daun kesum
2 kpg asam keping
1 sd besar asam jawa
200ml air
1/2 sd teh belacan
garam

 Cara-caranya:
1. Bersihkan ikan, buangkan isi perut & sisik. ketepikan.
2. Kisar bahan A, kemudian panaskan periuk. Tuangkan air ke dalam periuk campurkan bahan yang telah dikisar bersama dengan asam keping.
3. Perahkan asam jawa, masukkan ke dalam periuk tunggu hingga airnya mendidih. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun kesum. campurkan garam secukup rasa bersama dengan serbuk belacan untuk menambah perisa. tunggu hingga kuahnya mendidih dan boleh dihidangkan.
Tambahan: Jika ingin pedas, boleh campurkan cili api merah. Asam rebus juga sesuai dimasak dengan keladi. Lebih lazat

No comments:

Post a Comment